Jelentős költségcsökkenés: Az új jogszabályok csökkentik a villamosenergia-rendszer terheit

villamos

Jelentős költségcsökkenés: Az új jogszabályok csökkentik a villamosenergia-rendszer terheit

Változnak a megújuló energiaforrásból előállított villamos energia kötelező átvételi (KÁT) és METÁR típusú támogatási rendszereinek szabályai. Az év végén megjelent, egyes energetikai tárgyú jogszabályok módosításáról szóló 787/2021. (XII. 27.) Korm. rendelet a jövőben lehetővé teszi, hogy a KÁT termelők új eszközökkel csökkentsék a termelési menetrendtől való eltérésüket. Mivel a KÁT mérlegkör a menetrendtől való eltérések egyik legnagyobb okozója, az új szabályok az egész villamosenergia-rendszer szintjén is jelentős költségcsökkenést hozhatnak.

Mi az a KÁT?
A KÁT a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia kötelező átvétele. Ezt a díjat kell az áramszolgáltatónak fizetnie a megújuló energia hasznosításával nyert egységnyi energia után a MAVIR Zrt. részére, a megújuló villamos energia-termelés támogatását szolgálja. Ez a díj függ az egyes zónaidőktől és attól, hogy a megtermelt villamosenergia milyen megújuló forrásból származik (nap- és szélerőmű, nem nap-és szélerőmű, 20 MW vagy annál kisebb naperőműből termelt, stb.) . Az aktuális díjakat a MAVIR Zrt. központilag szabályozza és publikálja a tárgyhónapot követő 5. munkanapon és minden versenypiacon vételező felhasználót egységesen érint. Ez a fogyasztók számláján megjelent ÁFA-mentes tétel Ft/kWh formában. Bővebb információ ide kattintva érhető el.
 

Jelentős költségcsökkenés a villamosenergia számlákon

A kormányrendelet 2022. március 1-jei hatállyal bevezeti az önálló kiegyenlítő menedzsmentet, melynek keretében a KÁT termelők, vagy a termelők által önkéntesen alkotott menetrend-csoportok, a KÁT mérlegköri termelési menetrend véglegesítése után is kereskedhetnek más mérlegkörökkel, illetve a termelés negyedórájában a KÁT mérlegkörön kívüli más nevesített rendszerhasználókat (például villamosenergia-tárolót, termelőegységet) is igénybe vehetnek a KÁT termelési menetrendtől való eltérésük csökkentése érdekében. A KÁT termelők ezzel további lehetőséget kapnak a termelési menetrendtől való eltérésük csökkentésére, ami az egész villamosenergia-rendszer szintjén is jelentős költségcsökkenést hozhat, tekintve, hogy a KÁT mérlegkör a menetrendtől való eltérések egyik legnagyobb okozója.

Az önálló kiegyenlítő menedzsment bevezetésével párhuzamosan a rendeletmódosítás ösztönzi a KÁT termelőket arra, hogy termelési rugalmasságukat felajánlják a rendszerirányító vagy a hálózati engedélyesek részére, és aktív szerepet vállaljanak a rendszer egyensúlyának megőrzésében.

A megújuló energiaforrásokból nyert energiával termelt villamos energia működési támogatásának finanszírozásához szükséges pénzeszköz mértékének megállapítási módjára és megfizetésére vonatkozó részletes szabályokról szóló 63/2016. (XII. 28.) NFM rendelet módosítása lehetővé teszi a kötelező átvételi és prémium támogatási rendszer működését finanszírozó, egyetemes szolgáltatásra nem jogosult fogyasztók számára történő visszatérítést is azokban az esetekben, amikor ezen támogatási rendszerek bevételei meghaladják a felmerülő költségeket.


Hogyan jelenik meg a számlán?

A 2022. januári KÁT és Prémium pénzeszközök mértéke: -19,049895 Ft/kWh.  
Minden hónap 5. munkanapján közzéteszik az előző havi KÁT árakat. Ezeket itt tudják nyomon követni és ellenőrizni. A MAVIR által közzétett számítások alapján a várható KÁT és Prémium pénzeszközök mértéke a 2022. év 12 hónapjára átlagosan -4,33 Ft/kWh lesz.

KÁT táblázat

KÁT grafikon

Felhívjuk a figyelmüket tehát, hogy a számlán mínusz értékként kell megjelennie a KÁT és Prémium pénzeszközök díjtételnek, amennyiben az a MAVIR honlapján közzétett számítások alapján negatív érték. 

Kérdés esetén keressen minket bizalommal!
forrás: mekh.hu, mavir.hu